Redenen waarom je ooit een Nijlcruise moet doen

Jan 4, 2024 | Gezinsreizen, Nijlcruise, Totaalpakket

Een Nijlcruise begint meestal in Cairo. Tijdens dit verblijf in de stad word je meegenomen naar de drie immense piramides en de Grote Sfinx in Gizeh. Verder wachten in Caïro nog twee andere hoogtepunten op je: de adembenemende Albasten Moskee bij de Citadel van Salah Eldin en het fascinerende Museum van Egyptische Oudheden.

Een mooi begin, maar het allerbeste van een Nijlcruise door Egypte? Dat vond ik de bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens de cruise zelf. Deze ervaringen zullen ongetwijfeld een onuitwisbare indruk op je maken en ik beschrijf hieronder de hoogtepunten.

Luxor

Begin jouw nijlcruise in Luxor met een bezoek aan de Vallei der Koninginnen, waar je onder andere het opmerkelijke graf van Nefertari en het graf van Titi, de vrouw van Ramses III, zult ontdekken. In de Vallei der Koningen kun je het graf van Toetanchamon verkennen, evenals drie andere prachtige graven. Het meest opmerkelijke is zonder twijfel het graf van Titi’s echtgenoot Ramses III, dat zich diep in de heuvel uitstrekt.

Breng ook wat tijd door in de indrukwekkende, uit meerdere verdiepingen bestaande tempel van koningin Hatsjepsoet, uitgehouwen in de bergwand. Dit zal waarschijnlijk één van je favorieten van de hele reis worden. Dat was het voor mij in ieder geval wel.

In Luxor mag je ook het uitgestrekte, 250 hectare grote Karnak-tempelcomplex niet missen. Laat je meeslepen naar scènes die je misschien herkent uit Agatha Christie’s ‘Death on the Nile’. Waag je vervolgens noordwaarts naar de Tempel van Hathor, de Godin van de Liefde, vlakbij Qena. Hier wacht je een prachtig blauw plafond dat de dierenriem uitbeeldt, een adembenemend gezicht.

karnak tempel - nijlcruise

Aswan

Op de tocht van Luxor richting Aswan, maak je een tussenstop in Edfu om de imposante tempel van Horus te bewonderen. In Kom Ombo bezoek je de unieke tempel gewijd aan twee goden: Sobek (de krokodillengod) en Haroeris (de god met de valkkop).

Eenmaal in Aswan verken je de Philae-tempel, een architectonisch wonder dat in zijn geheel verplaatst is van een eiland dat dreigde te verdwijnen onder het stijgende water naar een nieuw eiland.

In Aswan beleef je ook twee onvergetelijke ervaringen. Ten eerste zeil je met een felucca vanaf het cruiseschip om afternoon tea te drinken in het beroemde Old Cataract Hotel, waar Agatha Christie aan ‘Death on the Nile’ schreef.

En dan is er Abu Simbel. Deze enorme en adembenemende tempels, dat 62 meter omhoog en 200 meter opzij verplaatst is om het stijgende water van het Nassermeer te ontwijken, zijn een onvergetelijk gezicht.

Deze rondreis door Egypte over een groot gedeelte van de Nijl zit boordevol bezienswaardigheden. Ondanks de vele tempels en tombes zul je merken dat je geen ‘grafmoeheid’ zult ervaren; elke locatie brengt een nieuwe, fascinerende ervaring met zich mee. Het is we belangrijk om een goede lokale gids te hebben overigens en dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Egyptologen als gids

Hoewel het lijkt dat het bekijken van zoveel historische plekken van Egypte in herhaling valt, zorgde de gids, welke een echte Egyptoloog was, aan boord van ons cruiseschip ervoor dat dit niet het geval was. Een gids van Egypte.nl heeft maximaal 24 personen onder de hoede, zodat er geen hele grote groepen ontstaan.

Om egyptoloog te worden, is vier jaar studie vereist. Onze gids, bleek een ware schat aan informatie. Ze was niet alleen vermakelijk en deskundig, maar hielp ons ook uitstekend bij het navigeren door enkele uitdagingen.

Ik ben ervan overtuigd geraakt dat een ervaren gids een cruciale rol speelde in het slagen van deze reis. Dus, als je ooit een cruise over de Nijl overweegt, zorg er dan voor dat je controleert hoe goed het reisbureau beoordeeld wordt op hun Egyptologische gidsen.

karnak tempel - nijlcruise

Zeilen op de Nijl

Zeilen op de Nijl was een ander hoogtepunt van de reis. Helaas werd er minder gezeild dan ik had gehoopt, omdat de afstand tussen Luxor en Aswan slechts 200 km is. Waarbij je meerdere dagen zelfs helemaal stil lagen, aangemeerd tijdens de nacht.

Tijdens het zeilen was het echter prachtig en zeer rustgevend.

Ik genoot vooral van onze eerste zeildag, toen alle schepen tegelijk uit Luxor vertrokken, racend naar de Esna-sluizen tussen Luxor en Aswan. Er kunnen maar twee schepen tegelijkertijd door de sluizen, dus het is een kwestie van wie het eerst komt, het eerst maalt. Het was een vermakelijk schouwspel om te zien hoe de schepen zich een weg baanden langs de rivier.

Eén van de leukste ervaringen bij de sluizen was het zien van de verkopers in hun kleine roeibootjes rondom het schip. Ze riepen over wat ze verkochten, wierpen hun waren naar gasten op het zonnedek en onderhandelden luidkeels. Dit was vermakelijk en niet intimiderend, in tegenstelling tot de verkopers op het land, die nog wel een overweldigend kunnen zijn.

All-Inclusive

Een aspect dat ik erg waardeerde aan mijn Egypte vakantie over de Nijl, net als bij de meeste Nijlcruises, was het all-inclusive tarief. Bijna alles was inbegrepen, inclusief constante begeleiding van iemand vanaf het moment van aankomst tot vertrek, wat toch wel heel erg fijn is.

Binnen het tarief werd ik al voor de immigratie op de luchthaven opgewacht en begeleid, inclusief alle transfers, hotelverblijven in Caïro, vluchten van en naar Luxor, de riviercruise zelf, toegang tot de locaties, eten (ontbijt, lunch, afternoon tea en diner), Wi-Fi (hoewel niet perfect), een dagelijks ‘Sip & Sail’-uurtje met Egyptische sterke drank, Egyptische bieren en wijnen bij lunch en diner, entertainmentevenementen, en de constante zorg van de Cruise manager en de Egyptologen.

De enige bijkomende kosten waren optioneel, zoals fooien (ongeveer €200 per persoon voor de land- en cruiseteams), wasservice en drie optionele excursies (Abu Simbel voor €300 vanwege de vluchten, Afternoon Tea in het Old Cataract Hotel voor €50 en kamelentochten in Gizeh).

karnak tempel - nijlcruise

Aandachtspuntje: foto’s maken in Egypte

Je wordt er van tevoren natuurlijk wel over geïnformeerd, maar ik wist verder niet echt waar ik aan toe was met betrekking tot foto’s maken. Gelukkig kon de cruisemanager ons continu uitleggen wat wel en niet verstandig was om te doen. Hij waarschuwde ons bijvoorbeeld om nooit foto’s te maken van de politie of controleposten. Wees voorzichtig met het maken van foto’s op luchthavens, aangezien daar vaak militaire vliegtuigen staan. Neem geen verrekijker mee, omdat dit verkeerd geïnterpreteerd kan worden als spionage of verdacht. En hij adviseerde me om een ​​deel van mijn camera-uitrusting niet mee te nemen, zoals statieven die voor vragen bij de autoriteiten zouden kunnen zorgen.

Over de algehele veiligheid heb ik me totaal geen zorgen gemaakt en ik merkte dat reizen met de gidsen van Egypte.nl daar grotendeels voor zorgde, omdat we altijd iemand bij ons hadden om ons rond de problemen te leiden, ons te informeren over wat we moesten doen en in te grijpen als er zich iets voordeed. Dat zal voor sommigen natuurlijk een nadeel zijn, omdat het betekent dat je binnen een soort van bubbel blijft en niet echt ronddwaalt, ontdekt en in contact komt met de lokale bevolking.

Ik heb de bubbel tijdens de reis nooit verlaten, ook al hadden we daar wel een paar keer de gelegenheid voor. Ik heb een geweldige tijd gehad en raad eigenlijk iedereen aan om ooit een keer een Nijlcruise te doen!