De beste Nijlcruise ervaring met een Dahabiya

Sep 27, 2023 | Nijlcruise, Totaalpakket, Zonvakantie

Als het gaat om een Nijlcruise door Egypte, dan zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hoeveel dagen heb je de tijd? Wat wil je graag zien? En welk type cruise spreekt je aan? Laat mij je helpen bij het maken van deze beslissing door je te laten zien wat naar mijn mening de beste manier is om een ouderwetse Nijlcruise vakantie te ervaren.

Hoe heb ik geboekt?

Voor mijn laatste reis naar Egypte koos ik voor de tweede keer Egypte.nl. Ze zijn perfect in het plannen van een reisroute die aan onze wensen voldeed. Bovendien hadden ze geweldige mensen ter plaatse, waaronder gidsen, Egyptische Nederlanders, Egyptologen en chauffeurs. En het belangrijkste…het is geen standaardpakket. Alles kan op maat aangepast worden.

De beste Nijlcruise

Er zijn talloze pakketten beschikbaar van diverse bedrijven en touroperators en het kan verleidelijk zijn om te kiezen uit het menu van één van de grotere vakantie websites. Maar nadat je dit artikel hebt gelezen wil je waarschijnlijk meer dan alleen de standaardervaring. En dat kan bij meerdere kleinere touroperators waaronder Egypte.nl.

Ik ben twee keer naar Egypte gereisd, beide keren na de Revolutie. Ik voel mijzelf ervaren genoeg om te spreken over de beste manier om een onvergetelijke tijd te hebben, ongeacht je reisstijl of budget.

Als je denkt dat de oude Egyptische wonderen op het land het hoogtepunt van je reis zullen zijn, denk nog eens na. Ik kan met zekerheid zeggen dat de Nijlcruise je favoriete ervaring van je vakantie in Egypte zal zijn.

egypte nijlcruise

Vermijd de grote schepen

Het traditionele toeristenpad volgen met een grote oude Nijlcruise zal je reis naar Egypte niet naar een hoger niveau tillen. Geloof me, val niet voor de gebruikelijke riviercruiseschepen. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om op een groot metalen vloot te zitten, zoals je misschien gewend bent van riviercruises in Europa of het Caribisch gebied, is de Nijl gewoon niet geschikt om op deze manier te ervaren. En wel om de volgende redenen:

 • Vaak een kortere route en dat betekent dat je snel voorbij de beste delen van de rivier de Nijl gaat. Ook kunnen ze vaak niet bij alle mooie plekken komen met de grote schepen
 • Westers eten in plaats van authentiek Egyptisch eten tijdens je verblijf in Egypte. En dat terwijl de Egyptische keuken een genot kan zijn.
 • Te veel nadruk op het cruiseschip in plaats van op het doel van de reis: de Nijl zien.
 • Overvol schip met soms wel honderden mensen.
 • Milieuschade van cruises is een groot probleem, zelfs voor riviercruises.

Overweeg een dahabiya

Vergeet cruiseschepen op de Nijl en ga voor de serene ervaring van zeilen op het ritme van de rivier. Dahabiya’s zijn traditionele zeilboten gebaseerd op ontwerpen uit de 19e en 20e eeuw.

Het klinkt misschien als marketingpraat, maar er is echt iets bijzonders aan langzaam varen op de kracht van de wind en de rustige doortocht op de Nijl. Je ziet lokale dorpen voorbijgaan, vissers werpen hun lijnen uit, en verbaasde waterbuffels draaien hun hoofden naar je toe.

nijlcruise schepen egypte

Dit is waarom ik zo’n grote fan ben van dahabiya’s:

 • Authentieke ervaring met een Egyptische bemanning, Egyptisch eten, en een uitstekende egyptoloog.
 • Kleine groepen van maximaal 24 personen.
 • Geen afleidingen: geniet van het uitzicht op de Nijl vanaf het comfortabele bovendek, zonder de gebruikelijke afleidingen van een cruise.
 • Perfect voor familie-uitstapjes: leer andere passagiers kennen en heb tegelijkertijd je eigen ruimte.
 • Het kleine schip kan overal langs de Nijl aanmeren en je meenemen naar dorpen en Egyptische locaties waar grotere boten niet kunnen komen.
 • Neem de tijd: een cruise op het land kan intens en snel zijn. Dit is de ideale gelegenheid om op te laden en te genieten van de majestueuze omgeving.

Wat ze je misschien niet vertellen, is dat er een sleepboot is die het schip begeleidt om de route in 3-4 dagen af te leggen. Daardoor kunnen de zeilen niet altijd open zijn. Er zijn echter momenten waarop de sleepboot vertrekt en je volledig onder zeil de wind kunt volgen. Dit zijn de mooiste en meest vredevolle momenten van de cruise.

Tot slot is het het vermelden waard dat er generatoren aan boord zijn die alleen ‘s ochtends en ‘s avonds stroom leveren. Hoewel dit misschien eng klinkt, is het eigenlijk voldoende tijd om al je apparaten op te laden en ‘s nachts verlichting te hebben. Het is een geweldige reden om even los te koppelen. Back to basic.